Tarih'ten günümüze Bugünkü Berber Koltuklarının Hikayesi

Berberlerin kırmızı-beyaz şeritli silindir şeklindeki işaretleri, berberlikle dişçiliğin ayrışmadığı dönemden kalmadır. silindir hastaya sıkması için verilen sopa, kırmızı şerit hastanın kanı, beyaz şerit önceden hastanın koluna sarılan bandajı, silindirin topuzu silindire geçirilmiş olarak duran ve çene dayamak için kesik yeri bulunan leğeni simgeler. yani berber dükkanının simgesi diş çekme donanımından oluşur. ingiltere'de berberlerle dişçilerin ayrılması 1745'te olmuş, londra'da sonuncu dişçi-berber 1821'de ölmüştür.
halk için berber, yakın yıllara kadar diç çekmenin yanında hacamat yapıp şişe çeken bir sağlık adamıydı. batı dillerinde ortak olan berber sözcüğü türkçeye italyancadan geçmiştir. avrupa'nın berber simgesi türkiye'de de benimsenmiş, berber dükkanlarına salon denmiştir. oysa eskiden berber, tıraş takımlarıyla dolaşan seyyar esnaftır. önceleri kahvehanelerde yer edinmiş, buraların kapatılmasıyla onlardan ayrışmıştır. seyyar berberlik 1913 tarihli zabıta görevleri talimatnamesi'nde olduğu gibi yasaklanmaya çalışılmıştır.
ibrik yerine sitil, gülsuyu yerine kolonya kullanımı da 2. abdülhamid döneminde başlamış olabilir. çünkü bu dönemde berberler artık "perukâr" olmuştur. perukâr, erkek berberine yeni yeni kuaför denmeye başlandığı dönemdeki havayı içerir.

Yorumlar